Kako se priprema Sourdough kvasac

Sourdough kvasac priprema se mješavinom brašna i vode, te uz pomoć divljih kvasaca i bakterija prisutnih u okolini ili samom brašnu dolazi do fermentacije. Ovaj proces stvaranja i održavanja startera može trajati nekoliko dana, a ponekad i duže. Evo osnovnih koraka kako se priprema sourdough kvasac:

Sastojci za starter ili kako sam ja nastao:

  • Brašno: Najčešće se koristi brašno od pšenice, ali može se koristiti i brašno od raži ili cijelog zrna.
  • Voda: Preporučuje se koristiti filtriranu vodu.

Koraci:

1. Prvi dan:

  • U posudi pomiješajte 100 grama brašna i 100 ml vode.
  • Dobro promiješajte smjesu i ostavite je na toplom mjestu (oko 24°C) 24 sata.

2. Drugi dan:

  • Dodajte u postojeću smjesu još 100 grama brašna i 100 ml vode.
  • Dobro promiješajte smjesu i ostavite ponovno na toplom mjestu 24 sata.

3. Treći dan:

  • Ponovite postupak dodavanja 100 grama brašna i 100 ml vode u postojeću smjesu.
  • Smjesu promiješajte i ostavite još 24 sata.

4. Redovito Hranjenje:

  • Nastavite svaki dan dodavati istu količinu brašna i vode u postojeću smjesu, održavajući je tako živom. Višak tako napravljenog startera možete odvojiti i njime napraviti palačinke, fritule, vafle itd.

5. Kada je Starter Aktivan:

  • Aktivan je već drugi dan ali kao takav još nije spreman za prave avanture. Što je stariji, starter će postati aktivniji i kvalitetniji  proizvodeći mjehuriće
  • U početku će imati blago kiselkasti miris, no taj miris nestaje ovisno o tipu brašna od kojega je napravljen. Najčešće je to nakon 2-3 tjedna.
  • Preporuka je da za pripremi suourdough kruha starter bude star barem 2 tjedna.

→ I ono najvažnije:

Brini o meni, pazi me, mazi me, održavaj higijenu i hrani me, a ja ću ti pomoći da napraviš kruh kojim ćeš oduševiti nepca svih koji ga probaju.

Leave a Comment